Pēdējā laika tendence – Biohacking – var palīdzēt aizkavēt novecošanās procesu

Pēdējā laika tendence – Biohacking – var palīdzēt aizkavēt novecošanās procesu

Ilgāk vai labāk? Daži cilvēki vēlas dzīvot ilgāk. Citiem ir svarīgi, kā tie dzīvo, nevis cik ilgi.

Bet kā būtu, ja nebūtu jāizdara šī izvēle –  ja nu varētu izvēlēties abus?

Pievienojieties biohakeriem – cilvēkiem, kuri tik ļoti vēlas uzlabot savas dzīves labjūti un dzīves kvalitāti, ka ir gatavi eksperimentēt ar sevi. Izmantojot zinātnes sasniegumus, bioentuziasti ir atraduši izpildāmus uzdevumus, kurus uzsākt tūlīt, lai dzīvi padarītu ilgāku un pilnvērtīgāku. Tātad GAN ilgāk, GAN labāk.

Medium rakstā “15 pazīstamākie bioentuziasti, kuriem sekot (Top 15 biohackers to follow)” ir minēti visatpazīstamākie cilvēki – izmēģinājumu trusīši. Viens no tiem ir Entonijs Diklementi (Anthony DiClementi), kurš, risinot savas veselības problēmas, sāka nodarboties ar bioentuziasmu. Šajā FireNation aplādes datnē Diklementi sniedz ieteikumus labjūtes, enerģijas un vispārējās dzīves kvalitātes uzlabošanai.

Diklementi piekrīt, ka lielākā daļa no mums ir pastāvīgā laika trūkumā, jo mūsu kalendāri ir stāvgrūdām pilni ar veicamajiem uzdevumiem. Tomēr, lai dzīvotu labāk un ilgāk, prioritāšu augšgalā jābūt mūsu veselībai un dzīvesveidam, tā izbrīvējot laiku aktivitātēm, kas ir svarīgas mūsu labjūtei.

Viena no tām ir sauļošanās. Baidīšanos no atrašanās saulē Diklementi uzskata par vienu no lielākajām veselības aizsardzības sistēmas kļūdām. Viņš paskaidro, ka labai veselībai ļoti svarīgas ir saules vannas, – ne cepināšanās.

Diklementi tam ir zinātnisks pamatojums. 2017. gada Nobela prēmija psiholoģijā vai medicīnā tika kopīgi piešķirta Džefrijam Holam (Jeffrey C. Hall), Maiklam Rosbašam (Michael Rosbash) un Maiklam Jangam (Michael W. Young)par diennakts ritmus kontrolējošo molekulāro mehānismu pētījumiem”. Proti, mūsu ķermeņa 24 stundu diennakts ritmu nosaka saule. Citiem vārdiem, bioloģiskais pulkstenis, kas “palīdz regulēt gulēšanas, ēšanas, hormonālās darbības, asinsspiediena, kā arī ķermeņa temperatūras ciklus”. (Raksts par Nobela prēmiju)

Nākošais būtiskais Diklementi ieteikums: “Vislabākais uztura uzlabojums ir samazinājums.” Proti, nevis tas, ko mēs uzturam pievienojam, bet no kā atsakāmies. Viņš māca, ka jāatbrīvojas no tā, kas mūsu ķermenī izraisa imunogēnas un alerģiskas reakcijas. Šīs reakcijas rada iekaisumus šūnu līmenī, kas izraisa autoimūnas slimības un paaugstinātu zarnu sieniņu caurlaidības sindromu. Trīs galvenie produkti, no kuriem ir jāatsakās (vai vismaz jāsamazina līdz minimumam), pēc Diklementi domām, ir alkohols, rūpnieciski pārstrādātie piena un graudaugu produkti.

Tad kāda ir vēlamā maltīte? Lūk, trīs lieliskākie Diklementi ieteikumi:

  • viens avokado, tējkarote olīveļļas, šķipsniņa rozā Himalaju sāls, tējkarote pārtikas rauga – izgrebjam avokado, sagriežam vai saspaidām, pievienojam pārējās sastāvdaļas un baudām;
  • lielie salāti no dažādiem dārzeņiem, tostarp zaļajiem lapu un zaļajiem šķiedrainajiem dārzeņiem (piemēram, brokoļiem), 1–3 ēdamkarotes olīveļļas, ēdamkarote ābolu etiķa – samaisām eļļu ar etiķi, pārlejam sagrieztajiem dārzeņiem, ar prieku mielojamies;
  • divas glāzes kokospiena, porcija laba augu valsts proteīna pulvera, tējkarote diedzētu čia (chia) sēklu, jebkuras pārtikas piedevas pēc izvēles – sakuļam kā piena kokteili, ar prieku baudām.

Diklementi uzsver, ka visbūtiskākais ir organisma atiestate. Gadiem ilgā toksīnu un patogēnā iedarbība ir novājinājusi mūsu imūnsistēmu, tas negatīvi ietekmē mūsu labjūti. Sārmaina ūdens dzeršana ir viens no biohakeru paņēmieniem, kā atiestatīt organismu.

Ķīnā veiktie pētījumi liecina, ka “sārmainu ūdeni var lietot kā papildu terapiju hipertensijas, cukura diabēta un hiperlipidēmijas ārstēšanai”. Citiem vārdiem, ar to var ārstēt paaugstinātu asinsspiedienu, paaugstinātu tauku saturu asinīs, kā arī diabētu.

Ņujorkā veiktajā pētījumā atklāja, ka “sārmains ūdens acumirklī izmaina pepsīnu molekulāro struktūru, tos pilnībā deaktivējot. Turklāt tas labi regulē skābju līmeni. Rezultātā sārmains ūdens dod labu terapeitisku efektu pacientiem, kuri sirgst ar kuņģa sulas atviļņa slimību”. Tādējādi invazīvās medicīnas vai ķirurģijas vietā ar šo slimību sirgstošos pacientus var ārstēt ar sārmainu ūdeni.

Ļoti svarīga ir hidratācija (pietiekama ūdens daudzuma uzturēšana ķermenī), it īpaši pēc fiziskām aktivitātēm, kad svīstam un zaudējam daudz šķidruma. Tā kā labjūtes uzlabošanai ir nepieciešamas fiziskās aktivitātes, pēc treniņa ir svarīgi pareizi atjaunot šķidruma daudzumu. Viens no šķidruma līmeņa rādītājiem ir asins viskozitāte – cik tās ir biezas vai šķidras. Lai mūsu asinis varētu brīvi plūst, tām ir jābūt pietiekami šķidrām. Pētnieki ir konstatējuši “būtisku viskozitātes atšķirību ķermeņa asinsritē atkarībā no tā, vai pēc intensīvas fiziskas slodzes šķidruma līmeņa atjaunošanai izmanto elektrolītu ūdeni ar augstu pH līmeni vai parastu attīrītu ūdeni”. Proti, pēc fiziskās aktivitātes šķidruma līmenis labāk atjaunojās ar sārmainu, nevis parastu attīrītu ūdeni.

Nav svarīgi, kuru no biohacking paņēmieniem izvēlēsieties, sārmaina ūdens uzņemšana ir izpildāms uzdevums, ko var uzsākt tūlīt, lai pozitīvi ietekmētu savu labjūti un ilgmūžību.

Atpakaļ uz emuāru